Elleboog

TenniselleboogAls u bij de dokter komt omdat u pijn heeft aan uw onderarm of elleboog, stelt hij misschien wel de diagnose: epicondylitis lateralis.zie figuur 1 In het Nederlands noemen wij dit een tennisarm en een golfarm zie figuur 2 wordt epicondylits medialis genoemd!

Een tennis- en golfarm is een steriele (niet bacteriële) ontsteking aan de buitenkant van uw elleboog, om precies te zijn, aan de aanhechtingen van de pees aan het bot (buitenste botuitsteeksel van de bovenarm).
De ontsteking treedt op als reactie op bijvoorbeeld irritatie door overbelasting of het niet juist uitvoeren van steeds herhalende bewegingen.
Er ontstaan één of meer kleine scheurtjes ter hoogte van de oorsprong van de spier bij de elleboog, hierdoor wordt littekenweefsel gevormd wat uiteindelijk voor pijnklachten zorgt. Tennis- en golfarmklachten kunnen ook verband houden met nek- en schouderproblemen. Uiteraard moet dan ook de nek en of schouder worden behandeld met manuele- en medische trainingstherapie.

Symptomen

Tenniselleboog

  • pijnklachten aan de buitenzijde van de elleboog
  • soms uitstraling naar onderarm, pols en hand
    verlies van kracht en mogelijke coördinatie stoornissen

Golfelleboog

  • pijnklachten aan de binnenzijde van de elleboog
  • soms uitstraling naar onderarm, duim en hand
  • verlies van kracht en mogelijke coördinatie stoornissen

Een eenvoudige test voor het vaststellen van een tennis- en golfarm:
De pijnklachten treden op als de strekspieren van de pols en hand worden aangespannen, bijv.

  • knijpen van de hand
  • bij het geven van een hand
  • als u iets bovenhands op wilt pakken (bijv. met je vingertoppen een volle fles oppakken)

Behandeling

De effectiviteit van de shockwave behandeling hangt af van het echografisch onderzoek. Met behulp van het echografisch onderzoek wordt het slagingspercentage verhoogd. Het slagingspercentage ligt tussen 65%-75%. De behandelfrequentie ligt tussen 3-5 behandelingen, met een behandelinterval van 7-9 dagen.

  
Figuur 1: Er is een chronische ontstekingsreactie bij de aanhechting van de strekpezen aan het bot.    Figuur 2: Er is een chronische ontstekingsreactie bij de aanhechting van de buigpezen aan het bot.