Schouder

Schouder ontstekingWanneer men de arm zijdelings of naar voor opheft, dienen de pezen van de rotator cuff onder het acromion te glijden. Gewoonlijk is er hiervoor voldoende ruimte, doch steeds bestaat er een zekere vorm van wrijving tussen de pezen, de slijmbeurs en het acromion. Deze wrijving of inklemming wordt ‘impingement' genoemd.
Oorzaken

Impingement treedt in zekere zin op in elke schouder bij dagelijkse activiteiten boven het hoofd (vb.) en normaal leidt dit niet tot pijn. Continu werken met de armen boven het hoofd, werpsporten of repetitieve schouderbewegingen kunnen er echter toe leiden dat impingement een echt probleem wordt. Hierbij treedt een chronische irritatie en ontsteking op en dit kan zelfs op termijn leiden tot een scheur in de pezen van de rotator cuff. (zie: rotator cuff scheur)

Opheffen van de arm kan dus voor een zeker conflict zorgen tussen de pezen en het acromion met ontsteking van de bursa en de pezen tot gevolg. Wanneer daarenboven de ruimte waarin deze structuren moeten glijden vernauwd is, kan dit het impingement nog verergeren. Indien dit te lang aanhoudt kunnen scheurtjes vormen in de pezen, wat uiteindelijk kan leiden tot hardnekkige verkalkingen(calcificaties).
Behandeling

De effectiviteit van de shockwave behandeling hangt af van het echografisch onderzoek. Met behulp van het echografisch onderzoek wordt de slagingspercentage verhoogd. Het slagingspercentage ligt tussen 70%-80%. De behandelfrequentie ligt tussen 3-5 behandelingen, met een behandelinterval van 7-9 dagen.

Na drie maanden shockwave behandeling verdwijnt de verkalking en de pijnklachten.