Voet

Achillespees / hielspoor

Voet HielspoorAchillespees- en hielklachten komen veelvuldig voor.

In veel gevallen is het een vorm van tendinopathie, een aandoening van de (achilles)pees welke een ontsteking, irritatie of beschadiging van de pees is. Pezen zorgen voor de aanhechting van spieren aan de botten. Om de pees zit een soort vlies en de pees ligt in een koker (peesschede) waar deze soepel in kan bewegen. Deze peesschede kan ontstoken raken (peritendinitis), wat gepaard kan gaan met een krakend geluid (crepiteren). Wanneer de pees zelf beschadigd is, wordt van tendinopathie gesproken. Dit is eigenlijk een soort slijtage proces (degeneratie) van de pees.

Hielspoor is een aandoening waarbij een deel van hak/fascie verkalkt is onder de voet , waardoor men moeilijk op de voet kan staan. Ochtendstijfheid en afname van de loopafstand zijn erg vevelende bijkomende klachten.

Oorzaak.

Tendinopathie en hielspoor zijn in de meeste gevallen een vorm van overbelasting. Vooral hardlopers en sporters die veelvuldig springen zijn gevoelig voor achillespeesklachten, maar ook andere sporters kunnen er last van krijgen. Mensen met dit soort klachten hebben over het algemeen een actieve levensstijl en/of dagelijkse werkzaamheden waar herhaalde bewegingen gemaakt worden. Achillespeesklachten kunnen ook veroorzaakt worden door een slijmbeursontsteking in de buurt van de achillespees.

Behandeling

De effectiviteit van de shockwave behandeling hangt af van het echografisch onderzoek. Met behulp van het echografisch onderzoek wordt het slagingspercentage verhoogd. Het slagingspercentage ligt tussen 70-80%. De behandelfrequentie ligt tussen 3-5 behandelingen, met een behandelinterval van 7-9 dagen.